TABLOURI IMPUSCATE

Pagina Dlui Victor Manta din Elvetia 

      Poporul romān, satul si obosit de un regim dintre cele mai opresive, de dictatura unui partid unic si de persoana care l-a reprezentat timp de 25 de ani, Nicolae Ceausescu, s- a revoltat si a lichidat regimul comunist in decembrie 1989. In timpul revoltei forte misterioase, neidentificate nici pana astazi, au tras in cetateni neinarmati care manifestau pentru libertate pe strazile Bucurestiului. Armata, care s-a alaturat rapid manifestantilor, a raspuns la atacurile criminalilor invizibili cu arme si uneori cu focuri de artilerie. 
     In timpul acestor adevarate batalii de strada multe obiecte au fost avariate, urme de gloante si de incendii fiind vizibile timp de multi ani pe cladirile din centrul ale capitalei. Din pacate si numeroase obiecte valoroase, pastrate la Muzeul de Arta, au avut de suferit de pe urma luptelor de atunci.
    Aceste pagube au impresionat profund atat pe amatorii de arta, cat si opinia publica si pentru acest motiv la numai 10 luni dupa desfasurarea evenimentelor, mai precis pe data de 25 octombrie 1990, administratia postala romāna a emis o serie destul de neobisnuita, formata din sase marci, care arata capodopere ale Muzeului de a Arta atinse de gloante. Toate marcile din serie sunt intitulate Tablouri īmpuscate.

S. Luchian. The Cobza-player

Pe picturile aratate in dreapta si jos se pot distinge cu usurinta urmele gloantelor. Marcile au fost probabil realizate si emise in graba, ceea ce ar putea explica o calitate sensibil inferioara in comparatie cu ceea ce a fost emis cu ani in urma. De exemplu marca din dreapta, care reproduce aceeasi opera de arta cu cea din stanga, este departe de calitatea ei, chiar daca cea din stanga a fost emisa cu 22 de ani inainte, in 1968. Aceasa vestita capodopera a pictorului Stefan Luchian il reprezinta pe Mos Nicolae Cobzarul, numerele de catalog Scott fiind 2000 si 3620.

In dreapta si mai jos sunt aratate celelalte timbre ale seriei, dupa cum urmeaza:
  • -    1.50 L. Femeie in albastru, de Ion Andreescu. Scott 3621.
    -    4 L. Primavara, de Peter Brueghel cel Batrān. Scott 3624.
    -    2 L. Safta florareasa, de Stefan Luchian. Scott 3622.
    -    3 L. Vaza cu flori, de Jan Brueghel cel Batrān. Scott 3623.
    -    5. L. Madona cu Pruncul, de B. Paggi. Scott 3625. (Nu a ramas mult din acest tablou care arata mai degraba ca o pictura moderna).

     O serie impresionanta, carea reda o frantura semnificativa din istoria recenta care a cutremurat inca una dintre tarile balcanice, atat de incercate la sfarsitul secolului 20. 

   Nota. Nu a fost pentru prima data cānd picturile romānesti si detinatorii lor legali au avut de suferit. Urmeaza  un scurt exemplu.  In anul 1956, dupa 39 de ani, guvernul fostei Uniuni Sovietice a returnat Romāniei unele opere de arta care au apartinut inainte de primul razboi mondial unor muzee din Romānia, si care au fost evacuate īn 1917 catre Rusia de catre guvernul romān. Intre acestea se aflau si opere ale pictorului Ion Andreescu. Numare a fost surprinderea expertilor romāni cānd acestia au constatat ca o buna perte dintre oprerele restituite a fost īnlocuita cu falsuri. Desigur nimic nu se putea face īn acea perioada īmpotriva marelui prieten si eliberator din Est. Soursa: "Ioan Andreescu, p.9. ALCOR EDIMPEX, iunie 1997, ISBN 973-97901-4-3". Aceasta nu a īmpiedecat, ba poate chiar a īncurajat guvernul romān al epocii sa spolieze la randul lui, prin nationalizari si vanzari fortate catre stat, numerosi proprietari privati ai unor opere de arta valoroase.

IMPUSCATE - APOI SUPRATIPARITE!

Dupa circa 10 ani de la emitere, primele cinci valori ale seriei au fost supratiparite cu o noua valoare nominala de 1700 lei care corespunde taxei pentru o scrisoare simpla trimisa in interiorul tarii.

Romania, 2000. Shot Paintings, overprinted.

Vechea valoare faciala a fost acoperita de imaginea neagra a unui sevalet, in "traditia" recentelor supratipariri ale Postei Romane. Pentru a "inveseli" lucrurile, mi-am permis sa stampilez seria pe data de 19 septembrie 2000, ziua mea de nastere. Stampilarea a fost facuta de o foarte amabila functionara de la Oficiul Postal 45, de pe str. Brezoianu din Bucuresti. Va rog sa notati ca valoare de 5 Lei nu a fost supratiparita, probabila deoarece nu mai exista in stoc. Ea a fost tiparita doar in 250,000 de exemplare, ceea ce este putin daca se compara cu tirajul de 800,000 la 3,000,000 pentru celelalte valori ale seriei. Imaginea de mai sus arata doar partea de sus a plicului, jos aflandu-se alte doua marci, pentru a se atinge valoare de 12'300 lei, taxa pentru o scrisoare trimisa cu avionul din Romania in Elvetia.

Created 08/04/00. Revised: 12/04/08. Copyright © 2000  by Victor Manta, Switzerland. All rights reserved in all countries.

Site's Banner
Please click the banner to visit the site